Velkommen til MultifunC

MultifunC ligger i Viby og har plads til 10 unge.

Udover ungeværelser er der et spisekøkken, en hyggekrog og en lille lejlighed, hvor dine forældre kan bo en weekend.

Hvad skal jeg have med, når jeg flytter ind?

Du behøver ikke at have ret meget mere med end dit tøj og dine toiletsager med.

Får jeg mit eget værelse?

Ja, og du har dit eget badeværelse og tekøkken. Dette værelse er møbleret, når du flytter ind. Der er TV på værelset.

Hvor meget skal jeg være sammen med de andre unge?

Hvis du kommer fra en anden institution, vil du opleve, at det er meget anderledes hos os end det, du kommer fra.

Hos os er det ikke meningen, at du skal være særligt meget sammen med de andre unge på MultifunC.

Selvfølgelig ses I til måltiderne, og I kan også godt sidde og hyggesnakke om aftenen – men det vil altid være sammen med voksne. Der vil også blive arrangeret fællesaktiviteter, som du vil have mulighed for at kunne deltage i, såfremt du har levet op til kriterierne.

Men et af formålene med dit ophold, er at du i stedet er sammen med unge, der ikke bor på MultifunC. Gerne nogle af de gamle venner, som du har noget godt kørende med og som er godkendt af både dine forældre og af MultifunC. Eller nogle unge, du lærer at kende på den nye skole eller til fodbold, og som vi hjælper dig med at blive venner med.

Hvad går det hele egentlig ud på?

Du flytter ind hos os, fordi der er nogle ting, du skal lære at ændre på. Det kan være, at du har et misbrug af alkohol eller stoffer, som du skal ud af.

Du har måske også nogle problemer med at styre dit temperament, både derhjemme, i skolen og sammen med kammeraterne. Og du har måske været på kant med loven.

Det specielle ved MultifunC er, at vi arbejder lige så meget med dine forældre, som vi arbejder med dig.

Du skal lære nye måder at begå dig på, og dine forældre skal lære nye måder at være forældre på over for dig, så I fx kan lære at håndtere en konflikt på en god måde og få det bedre sammen.

Måske er det nemmere at forstå, hvis du ser MultifunC som et værksted med en masse værktøj, som vi skal bruge sammen med dig og dine forældre efter nogle brugsanvisninger, der er udviklet i Norge og Sverige. Værktøjerne har mange navne – den motiverende samtale, aggressionstræning, pointsystem og så videre.

Det skal vi nok forklare både dig og dine forældre en masse om, når du flytter ind hos os.

Hvorfor kaldes det behandling?

For os betyder ”at behandle”, at forandre, så behandling er det samme som at opnå en forandring gennem træning, træning og atter træning.

Vi træner dig i at gå til fodbold uden at komme op at slås med dommeren. Vi træner dig i, hvordan du kan snakke med andre unge i omklædningsrummet.

Vi træner dig i at række hånden op i skolen i stedet for at kaste noget efter læreren, fordi du bliver sur over, at han ikke spørger dig men din sidekammerat, eller du bliver sur over at læreren overhovedet spørger dig. Og vi træner dig i at være sammen med dine forældre uden at komme i voldsom konflikt med dem hele tiden over de samme ting.

Det er det, vi også kalder adfærdstræning – det ord vil du høre igen og igen. Det hele handler om, at vi skal hjælpe dig til at få et nemmere liv, undgå konflikter og blive bedre til at sige, hvad du tænker og føler – og dermed opnå dine ønsker på en mere effektiv og konstruktiv facon end tidligere.

Dagligdagen

Fra du vågner, til vi siger godnat, er der masser af struktur og masser af aktiviteter.

Du skal i hvert fald ikke være bange for, at du kommer til at kede dig hele tiden.

Sammen med hver enkelt af jer lægger vi et hurtigt ugeskema, der indeholder alt fra tidspunktet for morgenmad, skole, motiverende samtaler, adfærdstræning og fritidsaktiviteter til en daglig snak om, hvor mange point, du har opnået (du kan læse mere om point længere nede) på siden).

Skal jeg gå i skole?

Ja – og nej. Du skal gå i skole, hvis det er det, der er planen.

Det vil typisk være folkeskole eller FGU.

Vi hjælper dig med at finde den rigtige skole i nærheden, og vi hjælper dig med at finde ud af, hvordan du får det til at fungere med lærerne og klassekammeraterne.

Hvad så, hvis det ikke er planen, at jeg skal gå i skole?

Jamen, så er der en anden plan, som vi hjælper dig med at føre ud i livet.

Det kan være, at du skal i virksomhedspraktik, så du på længere sigt kan komme på FGU eller i mesterlære, og det hjælper og støtter vi dig i at få til at fungere.

Under alle omstændigheder skal du enten gå i skole eller være beskæftiget med noget andet, der giver mening.

Hvad går dagen ellers med?

Ud over skole og beskæftigelse har du tid til at planlægge aktiviteter og begynde til fritidsaktiviteter.

Hvis du ikke ved, hvad du har lyst til, så hjælper vi med at finde på noget i starten – at du fx skal begynde til motocross, i klub eller til e-sport.

Fordi vi ligger i Århus kan du komme til at gå til stort set alt, du kan forestille dig: Rugby, ridning, guitar, bordtennis, fodbold eller noget helt andet. Vi har dog nogle begrænsninger i forhold til kampsport og lignende.

Vi samarbejder med rigtig mange foreninger ude i byen, og vi hjælper dig med at finde nogle fritidsaktiviteter, du kan lide.

Derudover snakker vi om, hvordan dagen er gået, og om noget efter din mening burde være anderledes.

Samtalerne kan også omhandle forældre, venner og lommepenge.

Hvad er det med, at mine forældre også skal træne?

Dine forældre går i deres eget forløb hos os, hvor de træner deres rolle som forældre, så I kan få det bedre sammen, og så de kan lære at sige til og fra på en god måde. Hen ad vejen kommer I til at træne sammen. Det skal du nok få mere at vide om.

Derudover kan dine forældre komme på besøg efter aftale med personale. Det skal bare aftales og planlægges.

Når du har boet hos os noget tid, må du også godt tage på hjemmebesøg, hvis det aftales, og vi får trænet de ting, der måske er svære ved at være hjemme. Så snakker vi om bagefter, hvordan det gik.

Og vennerne?

Når du starter på MultifunC, sætter vi os ned med dig og tager nogle grundige snakke om dine venner.

Hvem er de? Er de gode venner på den prosociale måde? Eller trækker de dig med i noget snavs?

De af dine venner, som du får noget godt ud af at være sammen med, må du gerne se efter aftale med os.

Men de andre skal du for din egen skyld lade være med at se.

Får jeg lommepenge? Og hvad er det med det pointsystem?

Du får lommepenge efter de takster, der findes.

Derudover får du hver morgen udleveret et klippekort, som vi skriver på, når du har opnået point.

De point kan så veksles til forskellige goder, når du har fået point nok.

Det kan være til en biograftur, en cafétur, en fodboldkamp på stadion, sådan eller sodavand. Vi kalder det ”forstærkninger”, fordi de er med til at forstærke de handlinger hos dig, som du vil få gavn af, også sammen med andre mennesker.

Du får point for en masse ting, der handler om, hvad lige præcis din behandling går ud på. Det vil sige at forskellige unge kan få point for forskellige handlinger.

Det kan være at stå op om morgenen og gå i skole, at reagere stille og roligt, når du får et ”nej”, at turde spille med i en fodboldkamp, eller ​​at lade være med at ryge hash.

Når du har opnået en vis mængde point, så rykker du et trin op i MultifunC-forløbet.

Længden af ​​dit ophold på MultifunC udspringer af, hvor hurtigt du optjener dine point og dermed hvor hurtigt du opnår de mål, som du, dine forældre og kommunen har sat for opholdet.

Du får selvfølgelig også tøjpenge.