Velkommen til Toppen, Roden, Stammen og Kernehuset
Toppen, Roden, Stammen og Kernehuset er navnene på vores huse, hvor der kan bo fem til seks unge i hver.
Husene ligger lige ved siden af hinanden på en stor grund i udkanten af den lille by Glesborg på Djursland.
Der er seks ungeværelser i hvert af de fire huse. Derudover et stort spisekøkken med direkte adgang til en stue med TV.
Vi har også skolelokaler, værksteder, kontorer, sportshal, motionsrum, netcafé og mulighed for andre udendørs og indendørs aktiviteter. Og vi har et hus, hvor unge kan bo i deres egen lejlighed i tiden op til, at de skal flytte videre.
Hvad skal jeg have med, når jeg flytter ind?
Du behøver ikke at have ret meget mere med end dit tøj, toiletsager, din mobiltelefon og en computer, hvis du har en.
Får jeg mit eget værelse?
Ja. Dette værelse er møbleret, når du flytter ind og du har eget bad og toilet. Der er også mulighed for at høre musik på værelset og få stillet et TV til rådighed.
Hvor meget skal jeg være sammen med de andre unge?
Når du lige flytter ind hos os, kommer du først til at bo nogle dage for dig selv på et indslusningsværelse og være sammen med en enkelt voksen. Det er, for at du kan lære vores rutiner at kende, og vi kan lære noget mere om dig.
Gradvist bliver du så sluset ind i fællesskabet med de andre unge og flytter ind på din afdeling. Meget af dagen er du sammen med de andre unge i skolen, på værkstedet, i huset eller i en af aktiviteterne, men der vil – især i starten - altid være en eller flere voksne til stede. Du vil hurtigt opdage, at vi voksne og I unge laver rigtigt mange ting sammen.
Hvad går det hele egentlig ud på?
Du flytter ind hos os, fordi du, dine forældre og kommunen i fællesskabet er blevet enige om, at der er nogle ting, du skal lære at ændre på. Det kan være, at du har et misbrug af alkohol eller stoffer, som du skal ud af. Du har måske også nogle problemer med at styre dit temperament. Nogle har en psykiatrisk diagnose og behov for at lære at leve med den i hverdagen. Og mange af jer har været på kant med loven.
Mens du bor hos os, arbejder vi sammen med dig om at få ændret disse ting. Vi har en masse erfaringer med, hvad der skal til. Det er alt lige fra en ordentlig nattesøvn og god kost til masser af træning i at være sammen på en god måde med andre unge og os voksne. Og så hjælper vi dig til at finde ud af, hvad du er god til, og hvad du skal uddanne dig til og arbejde med.
Vi har noget, der hedder tiltidstrin. På de laveste tillidstrin har du ikke så meget frihed og så mange gode, på det øverste tilidstrin er din frihed størst og du har flest goder. Det vil du høre meget mere om, når du flytter ind.
Hvordan ser en almindelig dag ud?
07:00 siger vi godmorgen
07:30 spiser vi morgenmad
08:15 værksted / skole eller ekstern skole / virksomhedspraktik
11:15 frokost
12:00 fortsat værksted / skole
14:30 pause på eget værelse
15:00 samles vi alle i køkkenet
15:15 pause og turnus af rengøring/individuelle ungemøder/beboermøde/fælles aktiviteter/selvvalgte aktiviteter
18:00 spiser vi aftensmad
18:30 pause eller lektier
19:00 ser vi Nyhederne i TV
19:30 selvvalgte aktiviteter eller ung/voksen-samtaler
21.30 pause
22:00 tandbørstning
22:15 siger vi godnat
Skal jeg gå i skole?
Ja, det skal du. Lige når du flytter ind, bruger vi de første uger sammen på at finde ud af, hvor langt du er i skolen, og om du gerne vil tage en 9. klasse eller 10. klasse hos os. Vi har en skole på stedet, hvor vi underviser jer.
Det kan også være, at du får lyst til på et tidspunkt at komme i skole i Grenaa på enten en almindelig folkeskole eller fx teknisk skole – så hjælper vi dig med det og støtter dig undervejs. Alt hvad der bliver planlagt, er noget vi sammen med dig taler med dine forældre og kommunen om.
Skal jeg også på værksted?
Ja. Hverdagen er delt op, så du en halv dag er i skole, og den anden halve er på værksted. Når du lige flytter ind, har du mulighed for at prøve hvert af værkstederne, så du kan se, hvad du har mest lyst til og er bedst til.
Vi har et smedeværksted, et tømrerværksted, et autoværksted, et køkkenværksted og et værksted, hvor du lærer at vedligeholde skov og park.
Vores mål er, at vi – hvis du har mod på det – på et tidspunkt hjælper dig til en praktikplads. Det kan være som mekaniker, tømrer eller plastmager, men det kan også være i et køkken eller en børnehave. Det har mange af de unge, der har boet her, været glade for.
Hvad går dagen ellers med?
Du er i skole og på værksted til kl. 14.30. Derudover går noget af dagen med praktiske ting, madlavning og rengøring. Alt laves i fællesskab mellem unge og voksne. Vi laver også masser af andre ting sammen – tager på fisketur, spiller fodbold, går i svømmehallen eller spiller spil.
Vi ser nyhederne sammen kl. 19:00. Og så har du mulighed for gruppeundervisning i at lære at styre dit temperament (ART) og mulighed for samtaler om dit misbrug.
Hver anden unge har du en samtale med en af de voksne på afdelingen, hvor jeg taler om, hvordan det går dig. Og hver anden uge er der beboermøde, hvor jeg unge, der bor i samme hus, snakker om jeres ønsker til aktiviteter, film, mad og andet.
Der er også mange af jer unge, som begynder i den lokale ungdomsklub og tager et knallertkørekort. Eller går til fodbold. Eller får et fritidsjob. Det hjælper vi jer gerne med, og støtter jer, hvis det ind imellem er svært.
Hvor meget må jeg se mine forældre?
De første par dage, du bor hos os, kommer dine forældre ikke på besøg – det er for at give dig ro til at falde til. Herefter vil du få masser af mulighed for at komme på besøg hjemme, og dine forældre kan også komme her og besøge dig. Både dine besøg hjemme og deres besøg her skal planlægges, så det passer ind i din hverdag. Vi både dig og dine forældre, hvis jeg har behov for det, så jeg får det bedste ud af at være sammen.
Og vennerne?
Du må gerne have besøg af dine venner. Men vi vil vide, hvem det er, og besøget skal planlægges i forvejen. Det er både for din egen skyld og for at tage hensyn til fællesskabet med de andre unge, du bor sammen med.
Får jeg lommepenge?
Ja, det gør du. Vi kalder det ungeløn. Ungelønnens størrelse er afhængig af, hvordan du opfører dig og deltager i de fælles aktiviteter og det forløb, der er lagt til dig. Du kan enten være på tiltidstrin 0, 1 eller 2 – og der følger både en højere ungeløn og en række goder med at rykke opad i trinnene. Det skal vi nok forklare dig ordentligt, når du flytter ind.
Du får selvfølgelig også tøjpenge.
Det løse
Du låner en computer i skolearbejdet, og når du er på vores netcafé. Men hvis du vil have computer på værelset, skal du have din egen med.
Du må bruge mobil på dit værelse. Men du må ikke have mobilen med uden for dit værelse.
Du må ikke drikke alkohol hos os. Og uden for Grenen må du kun drikke alkohol efter aftale med os.